Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/tanitimsitesi.com.tr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
EÜ Eğitim Fakültesinde “I. Ulusal Yerel ve Sözlü Tarih Araştırmaları Öğrenci Sempozyumu” başladı - Tanıtım Sitesi - Firmaların Tercihi
Kariyer

EÜ Eğitim Fakültesinde “I. Ulusal Yerel ve Sözlü Tarih Araştırmaları Öğrenci Sempozyumu” başladı

Ege Üniversitesi(EÜ) Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “I. Ulusal Yerel ve Sözlü Tarih Araştırmaları Öğrenci Sempozyumu” programının açılışı Eğitim Fakültesi Kültür Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlik Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı EÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Hülya Gölgesiz’in açılış konuşması ile başladı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Doğan çağrılı konuşmacı olarak katılırken açılıştan yer alan bir başka konuk ise 103 yaşındaki Lozan mübadili Şaban Yaylalı idi.  Ayrıca çok sayıda konu ile ilgili alanında uzman akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Hülya Gölgesiz, “Etkinliğimizde, yerel ve sözlü tarih araştırmacılarını ve öğrencileri bir araya getirmekten mutluluk duyuyoruz. Biz, 3 ay önce bu etkinliği gerçekleştirmek adına küçük ama inançlı bir kadroyla yola çıktık. Öğrencilerimizin ve katılımcılarımızın yoğun ilgisi sayesinde etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“Bizi biz yapan ve besleyen kaynak yerel tarihtir”

Konuşmasının devamında yerel ve sözlü tarihin öneminden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Hülya Gölgesiz, “Günümüz dünyasını tanımlarken öne çıkan kavramlara bakıldığında küreselleşme, dünya insanı olmak gibi kavramlar karşımıza çıkıyor. Bütün insanları birbirine yakınlaştıran gelişmeler ve birçok nedene bağlı olarak gerçekleşen göçler ile birlikte günümüzde kentler büyüdü ve kimlikleri değişti. Bu gelişmeler köklerimize olan bağımızı da koparttı. Bizler için kültürel kimlik inşasında yerel tarih çok önemli çünkü bizi biz yapan ve besleyen kaynağımız yerel tarihtir. Sözlü tarih çalışmalarıyla kuşaklar arasında bir bağ kurmanın yolunu da bulmuş oluyoruz” dedi.

Etkinlik kapsamında Prof. Dr. Yasin Doğan, “Geçmiş Dünya’dan Dijital Dünya’ya: Geçmişimizin Dijital Yansımaları” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Doğan,  “Yerel tarih nedir? Ne değildir?’ bu ayrımı net yapmakta fayda var. Yerel tarih, tarih dediğimiz bilim dalının esaslarının birebir uygulanması gereken bir alan. Yani yerel tarihte de tarihte olduğu gibi kanıt, olgular, objektiflik gibi sorgulama süreçlerinin izlenmesi lazım. Tarihimizi makro tarih ve mikro tarih ölçeğinde ele aldığımız zaman yerel tarih mikro tarihe girer” dedi.

“Dijitalleşme hayatın her alanında kaçınılmaz son”

Tarihsel bilginin dijitalleşmesinin rağbet gördüğünü dile getiren Prof. Dr. Yasin Doğan, “Dijitalleşme, hayatın her alanında kaçınılmaz son, sosyal medya gibi dijital alanlarda çok farklı atılımlar yapıldı. E-Devlet’te 2018 yılında soy ağacı görüntüleme ile ilgili hizmet devreye girdi ve bir saat içinde 35 bin adet belge indirildi. Neticede dijital geçmiş bir odak noktası oldu. Türkiye’de verilerin dijitale aktarımında çalışmalar yapılıyor fakat veriler dağınık durumda. Tarihin dijitalleşmesinde en önemli nokta ana bir platformda birleştirmek” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda dijitalleşme ve kişiselleşme arasındaki ilişkiden bahseden Prof. Dr. Yasin Doğan, “Artık grup, toplum, büyük kitle, toplumsal hafıza gibi kavramlar aşılıyor yerini bireyin tarihine bırakıyor. E-mail, paylaşımlar, blog, beğeni ve yorumlar gibi çok uzun süreli olmayan dijital ayak izleriyle, sanal dünyada geçmiş hafızamız birikiyor” dedi.

Şaban Yaylalı, Lozan Antlaşması kapsamında gerçekleştirilen Yunanistan Türkiye Nüfus mübadelesi nedeniyle bebekliğinde maruz kaldığı göçü ve Türkiye’ye geldiklerinde yaşadıkları zorlukları ayrıntılarıyla anlattı. İzleyiciler ve öğrenciler kendisine çok ilgi göstererek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Üç gün boyunca sürecek sempozyum kapsamında çevrimiçi ve yüz yüze oturumların yanı sıra atölye çalışmaları ve geziler de gerçekleştirilecektir.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu